dissabte, 1 de desembre del 2018

Festa de la Puríssima.


EVANGELI. (Lluc 1, 26-38).

En aquell temps,
Déu envià l’àngel Gabriel
a un poble de la Galilea anomenat Natzaret,
per dur un missatge a una noia,
promesa amb un descendent de David,
que es deia Josep,
i el nom de la noia era Maria.
L’àngel entrà a casa d’ella i li digué:
«Déu te guard, plena de gràcia, el Senyor és amb tu.»
Ella es torbà en sentir aquestes paraules
i pensava per què la saludava així.
Però l’àngel li digué:
«No tinguis por, Maria;
Déu t’ha concedit el seu favor.
Tindràs un fill
i li posaràs el nom de Jesús.
Serà gran i l’anomenaran Fill-de-l’Altíssim.
El Senyor Déu li donarà el tron de David, el seu pare,
serà rei del poble d’Israel per sempre,
i el seu regnat no tindrà fi.»

Maria preguntà a l’àngel:
«Com pot ser això, si jo no tinc marit?»
L’àngel li respongué:
«L’Esperit Sant vindrà sobre teu,
i el poder de l’Altíssim et cobrirà amb la seva ombra;
per això el fruit sant que naixerà
l’anomenaran Fill de Déu.
També la teva parenta, Elisabet,
ha concebut un fill a la seva edat;
ella que era tinguda per estèril ja es troba al sisè mes,
perquè a Déu res no li és impossible.»
Maria va respondre:
«Sóc l’esclava del Senyor:
que es compleixin en mi les teves paraules.»
I l’àngel es va retirar.



TERTÚLIA.
Juli
Jo no sóc religiós, i no m’afecten els problemes religiosos. Però em sorprèn que els cristians us hàgiu complicat tant la vida fent servir un llenguatge estrany i absurd. Tu, Magda, dius que en el naixement de Jesús s’hi ha de veure el naixement l’Home Nou que tots desitgem. Si és així, sembla que han buscat la manera més complicada d’explicar-ho.
Víctor
Això ho dius perquè tu no creus en la virginitat de la Mare de Déu. Però tampoc és tan difícil que una dona tingui un fill sense cap home... Avui es fa la inseminació artificial!
Bet
Au va, Víctor!! Busqueu les explicacions més absurdes per mantenir les vostres creences. Fa temps, vaig llegir en un article d’un teòleg que parlava de Maria com hermafrodita. Quina bestiesa!! I tot, per poder mantenir la idea de que les relacions sexuals són “sospitoses”. Sobretot per a la dona, és clar!
Víctor
Que les relacions sexuals no siguin bones no ho ha dit mai ningú, a l’Església. El matrimoni és un sagrament!
Bet
Sí; però només per a tenir fills!... La sexualitat és una altra cosa. I molt bona!
Juli
Jo, ara, deixaria estar tot això de la sexualitat perquè em sembla que el que diuen els de Roma no té gaire res a veure amb els evangelis. Jo parlava del llenguatge. I el que dic és que, si volen expressar la idea d’una Humanitat Nova, per què ho fan amb un llenguatge tan poc vàlid, almenys avui dia?
Magda
Estic totalment d’acord amb tu. Els evangelis no parlen de qüestions biològiques; però fan servir la biologia popular d’aquell temps per dir coses molt profundes. Avui tenim una visió científica de la biologia i de la sexualitat. Per això el llenguatge d’abans ha esdevingut del tot inadequat. Hi estic d’acord.
Víctor
Però no podem canviar els Evangelis!
Magda
No cal canviar-los. Però és necessari veure què volen dir realment. I en la mesura que ho anem descobrint −i si veiem que el que diuen és interessant− s’ha de buscar la manera de dir-ho amb un llenguatge que s’entengui.
Víctor
La virginitat de Maria és un miracle. Els miracles no es poden “entendre”...
Magda
Perdona, Víctor: això que dius em sembla una equivocació. La virginitat de Maria no té res de “miracle”. El que passa és que allò que vol dir capgira tant alguns interessos, que no ho volem acceptar. I ho solucionem dient que és un ”miracle”.
Bet
I, què és això tan interessant, i tan difícil d’acceptar?!...
Magda
Perdona, Bet. Jo no defenso res, ni vull donar lliçons a ningú. Simplement dic el que, segons em sembla, vol dir l’evangeli que hem llegit. És un fragment de l’Evangeli de Lluc. Aquest Evangeli és molt radical en vàries coses. Una d’elles és el protagonisme que reconeix a la dona en la generació de l’Home Nou. Per a aquest evangeli, l’Home Nou no pot néixer del Poder (representat per la manera d’actuar dels homes-barons) sinó d’una actitud de servei lliure i amorós (que és el que aquí ofereix Maria).
Juli
Però, per què això “tan interessant”, ho expressa amb un llenguatge biològic tan antinatural?
Magda
És la manera de dir les coses dels Evangelis, i de la majoria d’escrits de la Bíblia. Nosaltres som de Cultura grega. Però els Evangelis, encara que van ser escrits en grec, estan pensats des de la Cultura bíblico-hebrea. La Cultura grega és conceptual. En canvi la Cultura hebrea era concreta, encarnada. Nosaltres parlem, per exemple, de MISERICÒRDIA. Això és un concepte. En canvi els Evangelis, per dir el mateix, ens presentarien una persona misericordiosa. Ens parlen d’una Nova Humanitat, presentant-nos un Home Nou, real i concret. Per parlar-nos de la INJUSTÍCIA del Poder ens presenten persones poderoses reals (Herodes, Caifàs, Pilat,... i persones dominades reals (Maria, Jesús, Joan,...). Allà on s’experimentava més directament la injustícia entre dominants i dominats era (i és encara!) en la pròpia família. Les relacions familiars eren l’àmbit més pròxim i vital on la dona tenia l’experiència més directa de la seva servitud, i també de la seva generositat. A mi me sembla extraordinari, i d’una gran valentia, que algú (home o dona), en aquell temps, s’atrevís a escriure un relat com aquest.
Bet
O sigui: que la referència a Josep, “descendent de David”, és per posar en relleu que el protagonisme correspon a Maria precisament perquè era dona!? Això ja m’agrada més!...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada