diumenge, 13 de novembre del 2016

Diumenge 34. Últim de l'Any C.



Festa de Crist Rei.

EVANGELI. (Lluc 23,35-43).
En aquell temps,
les autoritats es reien de Jesús clavat en creu i deien:
«Ell, que en salvava d’altres, que se salvi ell mateix,
si és el Messies de Déu, l’Elegit.»

Els soldats també se’n burlaven:
tot oferint-li vinagre, li deien:
«Si ets el rei dels jueus, salva’t tu mateix.»

Sobre d’ell hi havia un rètol que deia:
«El rei dels jueus.»

Un dels criminals penjats a la creu
també li deia insultant-lo:
«No ets el Messies?
Salva’t a tu mateix i a nosaltres.»
Però l’altre, renyant-lo, li respongué:
«Tu, que estàs sofrint la mateixa pena,
tampoc no tens temor de Déu?
I nosaltres ens ho mereixíem,
perquè estem sofrint el càstig
que ens correspon pel que hem fet,
però aquest no ha fet res de mal.»
I deia: «Jesús, recordeu-vos de mi,
quan arribeu al vostre Regne.»
Jesús li respongué:
«T’ho dic amb tota veritat:
Avui seràs amb mi al paradís.»

TERTÚLIA
Bet
Escolta, Víctor: us passeu molt amb el títol d'aquesta festa d'avui. "Solemnitat de nostre Senyor Jesucrist rei de tot el món". Em sembla un títol provocatiu. Que no ho sabeu que quatre de cada cinc persones no són cristianes?!
Víctor
Ai, Bet! Què vols que t'hi digui, jo? Potser es tracta d'un títol antic... No sé... Potser caldria canviar-lo, avui. Trobo estrany que el Concili Vaticà II no el canviés, ja que va posar al dia moltes coses...
Juli
Jo també he trobat molt sorprenent aquest títol. Ara, si és veritat allò que sempre dius tu Magda, que Jesús significa l'Home... Jo diria que el llenguatge és del tot desafortunat; però el contingut... De totes maneres, tampoc m'agradaria això de l'Home rei del món. Ho trobo massa pretensiós...
Magda
Hi estic d'acord. A més: recordo allò que vas dir, tu Víctor, una vegada: Jesús mestre, líder, rei... va ser portat al Calvari, i no va passar d'allà. Després de la Creu, Jesús no ha de ser vist com a líder ni mestre ni rei... Ell és el ressuscitat que dóna el seu Esperit humanitzador. L'Esperit humanitza des de dintre; no pas des de cap tron reial...
Víctor
De totes maneres, en l'evangeli que hem llegit, el bon lladre continua parlant del regne de Jesús.
Magda
Sí: el lladre convertit parla de regne. Però Jesús, no. Ell parla del Paradís. Lluc, fent servir aquesta paraula, estableix una connexió amb els "inicis" de la Humanitat: allò que abans se'n deia el Paradís terrenal d'Adam i Eva.
Bet
Ah, síii! Ui! M'ho havien explicat moltes vegades! Tot allò de la serp i de la poma. I els van fotre fora del paradís només per menjar una poma!!!
Víctor
No va ser per menjar una poma, sinó per desobeir Déu!
Magda
El mite del Paradís és una autèntica meravella. Quan l'entens, diu més coses sobre l'Home que el més modern tractat de Psicologia. I té una gran actualitat.
Juli
No ens diràs que te les creus totes aquelles llegendes...
Magda.
No parlen de cap poma. Parlen de dos arbres, tots dos al centre del Paradís: l'arbre de la vida i l'arbre del coneixement del bé i del mal. El fruit d'aquest darrer és tan verinós que, menjant-lo, s'introdueix la mort en la Humanitat. No calen grans explicacions. Ho ensenya tràgicament l'experiència de cada dia.
El "coneixement del bé i del mal" és quan ens arroguem el dret a imposar als altres què està bé i què està malament; i a jutjar-los i condemnar-los segons els nostres criteris. Per què us sembla que el van matar a Jesús? "Nosaltres tenim una llei, i segons aquesta llei aquest home ha de morir". Així de simple! Quanta gent ha estat morta en nom del o del mal, de la llei, de la moral?...
Els humans, de mil maneres, "mengem" del fruit d'aquest arbre, i així perdem l'altre arbre: el de la vida. A la Creu, Jesús torna a oferir l'arbre de la vida del qual ell mateix en penja com a fruit. El "coneixement del bé i del mal" serveix per jutjar, condemnar i matar. L'arbre de la Creu serveix per perdonar i salvar.
Bet
També d'això me n'havien parlat: de la Creu, com a arbre de la Vida. Mai no ho vaig entendre. De fet, m'estic adonant que de petita no vaig entendre res de res. El que em van ensenyar de petita sobre religió, ha estat per a mi com una vacuna contra la religió...
Magda: em vols com a "sòcia" en l'estudi dels Evangelis, ara que acabem aquestes tertúlies?  
Magda
I tant!!! I ens ho passarem molt bé!
============================
============================

Arribats al final de l'Any litúrgic C, acaba també
TERTÚLIA en espiral.
La finalitat d'aquests comentaris ha estat assajar nous llenguatges per entendre, expressar i comunicar el missatge humanitzador dels Evangelis. Durant el nou Any litúrgic −Any A− recuperaré Entrevistes amb Fid'ho, del passat Any A.
Fid'ho és abreviatura de Fill de l'home. Per tant, l'entrevista serà al més alt nivell. Demano al possible lector que perdoni la meva gosadia. Com a periodista, farà les entrevistes Evy.
Pere Torras.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada